Onze reistip: touren in Toscane

Touren in Toscane

Het zag er even naar uit dat we veroordeeld waren tot een ‘staycation’, een vakantie in eigen land. Maar gelukkig zijn veel Europese landen weer begaanbaar. En natuurlijk ga je dan met de auto, dat is veiliger dan trein of vliegtuig. En avontuurlijker bovendien! Stap in je classic car voor een roadtrip. Onze favoriet: touren in Toscane. Een combinatie van mooie landschappen en heerlijk eten. We delen hier onze tips met jou, om je te inspireren!

Italië is het land is van la dolce vita, het zoete leven. Van een vers gevangen visje op je bord, van fanatieke supporters in een kolkend stadion en natuurlijk het land van aansprekende automerken als Ferrari, Lamborghini en Maserati. We nemen je mee naar één van de mooiste plekjes van het land: de kronkelige wegen door de glooiende heuvels van Toscane. Niet voor niets het decor van veel films én van de Mille Miglia.

Mille_Miglia_Toscane

Deelnemers aan de Mille Miglia op het Piazza del Campo in Siena.

De Mille Miglia

De Mille Miglia is een wegrace vanuit Brescia naar Rome en terug, bij elkaar 1000 mijl (mille miglia). De race vond voor het eerst plaats in 1927. De dertig jaren daarop werd de wegrace georganiseerd met elk jaar een van de twaalf routes. Tegenwoordig wordt de Mille Miglia gereden met nog steeds dezelfde auto’s als toen: inmiddels oldtimers dus. Dit jaar is de race vanwege de coronacrisis uitgesteld naar 22-25 oktober. We hopen natuurlijk dat de race doorgaat, want het is prachtig om al die oldtimers door de Italiaanse straten te zien rijden. Of om zelf mee te rijden natuurlijk!
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de Mille Miglia? Kijk dan op deze website van Mille Miglia.

Charmante stadjes en een prachtig landschap

Touren in Toscane: voor autoliefhebbers is deze omgeving perfect. De regio in Midden-Italië is geliefd door de afwisseling van charmante stadjes en een idyllisch landschap met wijnranken en groene glooiende heuvels met cipressen. De beroemdste bezienswaardigheden zijn natuurlijk de toren van Pisa en steden als Florence en Arezzo.

San_Gimignano

Fiat 500 op één van de pleintjes van San Gimignano

Maar ook de kleinere plaatsen San Gimignano, Lucca en Volterra zijn zeker het bezoeken waard. Voor de geschiedenisliefhebbers is het leuk om de abdij van San Galgano te bezoeken. Onderweg kun je stoppen bij een wijnboer voor een chianti of een vino nobile di montepulciano. Natuurlijk niet om te drinken tijdens het rijden, maar des te leuker om een paar flesjes in te slaan voor thuis. Tijdens één of twee weken in Toscane kun je niet alles zien, maar er is één stad die je zeker niet over mag slaan: Siena.

Siena: meer authentiek dan toeristisch

Siena is het kleinere, vriendelijke zusje van Florence en een goede uitvalsbasis voor een verblijf in Toscane. Het is er (zoals heel Toscane) toeristisch, maar waar je in Florence struikelt over de fastfoodketens en veel te dure ijssalons, word je in Siena verwend met Toscaanse restaurantjes. De binnenstad van Siena is nog voor een groot deel bewoond door echte “Sienanezen” en zij houden graag vast aan hun tradities en het authentieke karakter van de stad. Hier geldt de regel: hoe soberder het meubilair, hoe beter het eten. Want dit zijn de plekken waar oma nog in de keuken staat en waar de recepten van generatie op generatie worden overgedragen.

Uitzicht op Siena genomen vanaf het Fortezza dicea

Osteria Il Vinao

Neem bijvoorbeeld Osteria Il Vinao in het historisch centrum van Siena. Deze osteria wordt gerund door de twee enthousiaste broers Bobbe en Davide. Als je dé Toscaanse keuken wilt proeven, moet je hier zijn. Zij schenken de wijn van het Toscaanse land en bieden een gevarieerd aanbod van een seizoensgebonden en biologische keuken. Denk aan kazen, vleeswaren, pastagerechten als gnocchi en het typische zoutloze Toscaanse brood. Dit is de plek waar locals en nieuwsgierige toeristen samen eten.

Il Vinaio. Een begrip onder de lokale bevolking!

 

Laat je zeker niet afschrikken wanneer je geen Italiaans spreekt, alle gerechten staan uitgestald in een vitrine, dus je kunt zo aanwijzen waar je trek in hebt. Of bestel gewoon een “piatto dei affetati” (een borrelplank met ham, kaas en brood) en laat je verrassen door al het goede wat het rijke Toscaanse land te bieden heeft. Il Vinao verkoopt ook producten om mee te nemen.

Gesjeesde obers en limoncello

Wil je wat chiquer dineren? Kies dan voor een ‘ristorante’, zoals Ristorante Enzo. Of La Compagnia dei Vinattieri, waar de Japanse chefkok Yuma Hirai in de keuken staat. Voor de Florentijnse gegrilde T-bonesteak ‘bistecca alla fiorentina’ schuif je aan bij Antica Trattoria Papei achter het Piazza del Campo. Het schouwspel tussen de gesjeesde obers die de mooie dames op het terras het hof willen maken, krijg je er gratis bij. Oh en de limoncello na de maaltijd ook als je geluk hebt.

Trek in zoet? Of behoefte aan een sterke espresso of cappuccino? Dan moet je naar het beroemde Nannini aan de via Banchi di Sopra. Alleen al van alle taartjes in de etalage krijg je lekkere trek.

Detail van het Piazza del Campo in Siena, met de vlaggen van de verschillende wijken die tegen elkaar strijden tijdens de Palio.

Het mooiste plein van de wereld

Maar Siena is meer dan alleen heerlijk eten en drinken! De restaurantjes zitten verscholen in de straatjes van de binnenstad, die vergeleken met Florence gemoedelijk en relatief klein is. Alles is te voet af te leggen. Het middeleeuwse Siena is omringd door stadsmuren met als kloppend hart het Piazza del Campo. Misschien wel het mooiste middeleeuwse plein ter wereld.

Dit is het beroemde plein waar twee keer per jaar de Palio, de paardenrace, gereden wordt en waar in 2019 ook de Mille Miglia stopte. Al van ver zie je de hoge toren van het gemeentehuis boven de daken van de oude huizen uitsteken. Deze Torre del Mangia is daarmee een handig herkenningspunt als je door de wirwar van straatjes rondom de campo dwaalt.

Het Piazza del Campo. Op de achtergrond rechts zie je de toren van de dom.

 

Het plein heeft de ovale vorm van een antiek theater dat oorspronkelijk achter het stadhuis doorliep naar een open veld (campo). Nu is het omringd met barren en terrasjes en op het plein zelf komen de locals en toeristen samen om te drinken, van de zon te genieten en de dag door te nemen. Heb je wat meer tijd over in Siena: vergeet dan zeker niet om een kijkje te gaan nemen bij de dom. En voor de kunstliefhebbers is er de Pinacoteca Nazionale di Siena. Dit museum herbergt vooral laat-middeleeuwse en Renaissance-schilderijen van Italiaanse kunstenaars.

Touren in Toscane

Beperkt verkeer mogelijk

Ga je Toscane bezoeken met de auto, wees dan wel bedacht op de Zona Traffico Limitato (ZTL): zones waar slechts beperkt verkeer mogelijk is. Je herkent de zones aan deze borden met een grote ronde cirkel, meestal aan het begin van het historisch centrum.

Veel (drukbezochte) stadjes in Toscane hebben een historisch stadscentrum met smalle straatjes en eenrichtingsverkeer of voetgangerszones. Het beste is om je auto buiten dit historisch centrum te parkeren op de aangegeven parkeerterreinen en lopend het stadscentrum in te gaan. Dit is ook de leukste manier. Want te voet ontdek je pas echt het Italiaanse leven in de schaduwrijke plekjes, open pleinen, winkeltjes en terrasjes.

Montalcino

Touren in Toscane met Cars Forever

Droom jij ook al van een heerlijke autoroute door Toscane? Wij wensen je veel plezier, ook met de voorpret en voorbereidingen. We ontvangen graag foto’s van jou en je classic car onderweg. Vinden we leuk!

Ben je nog op zoek naar de perfecte cabrio voor je vakantie? Een oldtimer, youngtimer of sportwagen? We helpen je graag met het vinden van jouw droomauto. Bekijk het aanbod van Cars Forever.